Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Fruitcorso en Appelpop gesplitst, fruitcorso op 3e zaterdag in september
Fruitcorso en Appelpop gesplitst, fruitcorso op 3e zaterdag in september Afdrukken
Van CulemborgseCourant.nl en StadsTV Tiel
TIEL – Fruitcorso en Appelpop worden vanaf dit jaar uit elkaar getrokken. Fruitcorso verhuist naar het derde weekend van september, Appelpop houdt het tweede weekend van de kalender bezet. Nieuw is ook dat het Fruitcorso grotendeels weer gratis toegankelijk wordt.

door André van der Vlerk

Tot deze besluiten kwam deze week Stichting 4-stromenland in goed overleg met Stichting Muziekstad Tiel en winkeliersvereniging Hart van Tiel. Gemeente Tiel heeft ingestemd met de spreiding van de evenementen over twee weekenden.

Het besluit heeft vooral positieve gevolgen voor de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het Fruitcorso, is de verwachting van voorzitter Stichting 4-stromenland Rian Verwoert. Bezoekers daarvan kunnen hun auto voortaan kwijt op de Waalkade. Andersom kunnen bezoekers van Appelpop hun auto straks ook parkeren in de buurt van het station en de Teisterbantlaan.


Betere bereikbaarheid 
De stad wordt ook beter bereikbaar voor Tielenaren. Die klaagden de laatste jaren in toenemende mate over de vele afzettingen, waardoor ze vaak met een grote omweg en alleen in het bezit van een Flipjesticker de stad in konden. De Tielse wethouder Laurens Verspuij maakte woensdag bekend dat de sticker wordt afgeschaft. Dat geldt ook voor het transferium vanwaar bezoekers naar het corsoterrein afreisden. Wel zullen verkeersregelaars nodig blijven, net als deugdelijke bebording. 

Hij benadrukte dat het Fruitcorso in de nieuwe opzet minder weersafhankelijk wordt. Bezoekers moesten vorig jaar vanwege de vele wegafzettingen vaak lang in de regen lopen. De verplaatsing van het terrein en de afwezigheid van Appelpop maken het nu makkelijker om het gebied voor de bezoeker comfortabeler in te richten. Zo kan de bus toeschouwers direct bij de tribunes afzetten. 

Het was volgens Stichting Muziekstad Tiel geen optie om Appelpop te verplaatsen. De landelijke programmering van festivals biedt daarvoor geen ruimte. Bij de corsoverenigingen in Tiel en de regio is het besluit positief ontvangen, zei Verwoert, al zitten er ook emotionele kanten aan de verplaatsing van een evenement dat al meer dan een halve eeuw plaatsvindt in het tweede weekend van september.


Garantstelling 
Met uitzondering van de zittribunes wordt het Fruitcorso ook weer gratis toegankelijk. Bezoekers moesten in 2013 betalen. Gemeente Tiel is van plan om drie jaar lang voor 50.000 euro per jaar voor het corso garant staan, mocht het financiële resultaat tegenvallen. De raad neemt hierover in februari een besluit.


Zie ook de persconferentie van StadsTV Tiel op YouTube (Fruitcorso verhuist naar de 3e zaterdag in september).