Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Corsoclubs creëren hoge verwachtingen
Corsoclubs creëren hoge verwachtingen Afdrukken
Uit StadTiel.nl
TIEL - Het staat nu al vast: het 52e Fruitcorso op 8 september in Tiel overtreft alle verwachtingen. Gaf in sommige gevallen de maquette nog niet alles prijs, de uiteindelijke praalwagens staan bol van techniek, kwaliteit en creativiteit. Het publiek staat veel verrassingen te wachten.

Afgelopen weken is er hard gewerkt door de vrijwilligers van de corsoclubs. Opvallend is de grote betrokkenheid, het enthousiasme en de professionaliteit waarmee de aangeleverde zaden, fruit en groenten worden verwerkt. Het tempo is hoog want 8 september komt snel dichterbij.

De wagens
Zoelen doet alles tegelijk. Lassen, papier -maché en intekenen lijken haast hand in hand te gaan. Hier staat het ontwerperstrio, dat vorig jaar nog een monumentale wagen bouwde, aan de basis van het imposante ontwerp: Koraalduivel. Bij de Oogstfee van Ingen - mede onder leiding van de welbekende 'tweeling' - is men volop aan het plakken aan verschillende onderdelen van de wagen. Bladdetails worden door vrijwilligers o zo voorzichtig met zonnebloempitten en een pincet afgewerkt. Ingen lijkt dit jaar een wagen naar het parcours te brengen met een prachtig kleurbeeld. Kerk-Avezaath dat voor de 50e keer meedoet heeft een grootse wagen ontworpen: Around the world. Men heeft gebruik gemaakt van, voor deze club, nieuwe technieken, voor het Vrijheidsbeeld bijvoorbeeld tempex. Daarnaast hoopt Kerk-Avezaath zich te onderscheiden met producten die voortkomen uit de vrije natuur.

Ver-Framed is de bijzondere naam voor een bijzonder weergegeven insect bij corsoclub Maas en Waal. Een geweldig goed georganiseerde hal waar vrolijkheid troef is met een aantal goed gehumeurde dames die zeer geconcentreerd bezig zijn met het verwerken van citroenbonen op de vleugels van organza. Drumpt, de grote winnaar van 2011 met de grote en jeugdwagen, probeert opnieuw de hoofdprijs in de wacht te slepen met - IJskoud - een wagen met ijsschotsen, het geluid van krakend ijs, wat een heel bijzonder schouwspel gaat dat worden. Veel aandacht bij deze hechte club voor de details. De Vliegende Hollander is de wagen van Tiel waarin alles uit de kast wordt gehaald, kanonnen, inktvissen, piraten en maskers.
Tarwe speelt een grote rol in de wagen van Geldermalsen/Meteren: Passion. Veel van het haar van deze wagen wordt namelijk uitgevoerd in tarwe. De jeugdwagen wordt hier de verrassing van de dag, gelet op de uitwerking van het oude liedje 'op een grote paddestoel'. Het ontwerp met het meeste lef is misschien wel dat van Maurik, Silhounet, in maquettevorm nog niet zo goed te zien, nu echter uitgewerkt in een liggende figuur met een heel apart gebruik van materialen. Innovatieve verlichting is het paradepaardje van de Culemborgse, Expeditie Hippocampus. Hele mooie zeepaardjes met lichtkoepels. De techniek en beweging van deze wagen is ongelooflijk mooi. In Lienden-Ommeren is een dwarsdoorsnede van leeftijden tegelijkertijd bezig. Zelfs tachtigplussers vind je hier vol concentratie werkend aan de wagen om deze Witte Wieven vol te plakken met allerhande soorten zaden en bonen. De uitwerking van de maquette is hier prachtig gedaan.

De wagen van Echteld, Vis-ioen is een schoolvoorbeeld van vele handen die licht werk maken. Een grote ploeg van vrijwilligers die avond aan avond zich een slag in de rondte werken om hun grote vis op tijd af te krijgen. Ook Echteld heeft straks nog een extra technische verrassing in petto. In Buren zijn nu al heel bijzondere wagen(s) te zien. MIERacuREUS is echt een ontwerp van deze tijd waarin goed gebruik gemaakt wordt van geluid. Een prachtig, bijna angstaanjagend levensecht resultaat verspreid over meerdere wagens. Neerijnen tenslotte heeft volop gebruik gemaakt van de saamhorigheid die de corsoclubs onderling vaak laten zien. Zij hadden een tekort aan lassers voor hun ontwerp en andere clubs zijn direct toegeschoten om hen op weg te helpen. Zo is - Rubus Batouwe -, een bramenstruik heel verfijnd in de details, nu al bijna tot volle bloei gekomen.

Vooral de vooruitgang in de techniek is dit jaar een opvallend item aan de diverse corsowagens. Het is voor de meeste corsoclubs wel een race tegen de klok om de wagens op tijd klaar te krijgen, het Fruitcorso is dit jaar een week eerder dan in 2011. Info: www.fruitcorso.nl