Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Corso-ontwerp zeepaarden krijgt vorm
Corso-ontwerp zeepaarden krijgt vorm Afdrukken
Uit CulemborgseCourant.nl
CULEMBORG - In maart heeft Corsoclub Culemborg met veel vertrouwen het ontwerp 'Expeditie Hippocampus' gepresenteerd. Daarmee gaat Culemborg op zaterdag 8 september voor de 23ste keer de grote strijd aan in het Fruitcorso. Inmiddels is er door de 80-100 vrijwilligers veel werk verzet. Wie door de hal loopt, ziet de meeste vormen goed zichtbaar worden. Ondanks de vakantietijd is hier en daar al begonnen met het aanbrengen van de harde zaden. Voorzitter Hans Kool vertelt.

door Tanja Moody 

,,In de komende periode hebben we zoveel mogelijk mensen nodig. We hebben er nooit genoeg! Ieder van ons werkt graag mee aan deze bijzondere promotie van Culemborg. Het is erg leuk om te doen en een leuk verzetje van mei tot september. De sociale functie vinden we erg belangrijk.''

Ook dit jaar gaat de corsoclub weer voor het maximale resultaat. Het gevoel bij dit ontwerp is goed. ,,Het komt naar je toe", zoals de bouwers zeggen, ,,maar je kunt er pas echt iets van zeggen als de andere wagens ernaast staan." Het laswerk is nagenoeg afgerond en de techniek bijna klaar. De hydrauliek vergt nog éé dag werk. De 5-6 meter hoge zeepaarden bewegen onafhankelijk van elkaar een meter van voren naar achter, zoals zeepaardjes onderwater ook doen. De ogen stralen mysterieus groen licht uit dankzij een ledlamp en vele spiegels. De glazen bollen voor de onderzeeër zijn speciaal in Limburg besteld en liggen klaar. Hier en daar is al gewit, ingetekend en ingekleurd. Op sommige delen zijn de zaden aangebracht.
,,Goede structuur, kleuren en productkeuze breken of maken de wagen'', aldus Hans Kool. Wie van dichtbij het grote bord met het overzicht van de bonen en zaden bekijkt, ziet dan pas hoe ongelofelijk veel keuzes bestaan qua vorm en kleur. Het vergt geduld en nauwkeurigheid om alles op de juiste manier aan te brengen. De eerste resultaten op de monden, kappen en zetels ogen creatief en prachtig. Het zachte fruit wordt pas op het laatst, ook gedurende de allerlaatste nacht, aangebracht.

Iedereen is van harte welkom eens een kijkje te nemen, of mee te komen bouwen in de hal, die is gelegen naast de NS P&R. Nu kan het nog, want na het Fruitcorso gaat de wagen vier dagen naar het Ziekenhuis Rivierenland. Daarna wordt de wagen afgebroken. Vanwege een inzamelingsactie om het hospice op te knappen, komen drie zeepaarden terug van 7 december tot 31 maart. Eén zeepaardje krijgt in die periode een plekje bij de Barbara polikliniek.

Kindercorso
Het ontwerp van de kindercorso sluit aan op het thema van de grote corsowagen: zee en Nemo. Circa 8-10 kinderen van 6-13 jaar werken hier wekelijks autonoom aan in een zelfstandige ruimte. Op de grote tafel liggen de inktvis, een haai en Nemo klaar om ingekleurd te worden. De kinderen doen het voor de lol en leren voor het 'grote werk'. Na afloop van de corso wacht ieder van hen een mooie medaille. Volgens bestuurslid Richard Janssen is er in Culemborg helaas nog weinig animo voor een echte jeugdwagen. De jongeren (14-18 jaar) vinden het 'niet cool', ondanks dat ze alles zelf moeten doen, zoals het ontwerp, laswerk en techniek.

 

Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody Foto Tanja Moody

Foto's Tanja Moody