Startpagina arrow Corso Nieuws arrow 'Het is mooi dat er zoveel interesse is voor dit prachtige feest'
'Het is mooi dat er zoveel interesse is voor dit prachtige feest' Afdrukken
Uit de StadTiel.nl
TIEL - Dertien grote en zeven jeugdwagens zullen dit jaar deelnemen aan het 52ste Tielse fruitcorso. Ook het kindercorso zal weer van de partij zijn. De ontwerpen werden vorige week onder grote belangstelling in de Agnietenhof gepresenteerd. De bijeenkomst was niet alleen voor ontwerpers en wagenbouwers maar ook alle vrijwilligers van de verenigingen waren welkom. 
 
door Heleen van den Bergh 

De nieuwe voorzitter van 4-Stromenland Rian Verwoert schudde iedere bezoeker bij binnenkomst de hand. In zijn toespraak liet hij weten dat hij het mooi vond dat er zoveel belangstelling was voor het prachtige feest dat we fruitcorso noemen. ,,Zoveel enthousiaste mensen die met elkaar dit feest tot een succes maken en zo mooi dat ik hier als voorzitter mag staan.'' 

Verwoert blikte nog even terug op de wrijving die er in het bestuur tijdens de afgelopen tijd geweest was. ,,Dit is niet plezierig, iedereen probeert met de beste bedoelingen zijn of haar steentje bij te dragen. Het is vervelend als dit ten koste van mensen gaat. Ik hoop dat het nooit meer zal gebeuren.'' 

Burgemeester Hans Beenakker sprak voor de eerste keer tot de corsobouwers. In zijn jeugd had hij bij Drumpt geplakt en hij beloofde - zeker in de laatste nacht - een rondje langs de corsowagens te doen. Het corso vond hij een sociaal gebeuren en in deze tijd van crisis heel mooi dat het zeker was dat er in september een corso is. En voor Tiel een fantastische stadspromotie. 


Zeepaardjes
Nieuw tijdens de presentatie was het ontwerp van de cursus die 34 deelnemers hadden gevolgd om alles te leren over vormgeving, kleur, productgebruik, lassen en werken met piepschuim. Uit deze cursus was een heuse corsowagen 'Beet' ontstaan die mee mag doen in de open klasse. Bert van Erkom - hij organiseerde samen met Henk de Boom de cursus - zocht een aantal mensen om de wagen af te maken. De wagen zou hoe dan ook meerijden in de stoet.

Pieter Meeuwissen uit Culemborg had drie voorstellen voor een ontwerp, de keus viel op zeepaardjes. Door de patrijspoortjes zullen figuranten in de wagen te zien zijn. Ontwerpersgroep Neerijnen kwam met een bramenstruik naar een idee van Rubens Batauwe: veel bladeren, bloesem, bramen en koolmezen, een bewuste keuze. Kerk-Avezaath (50ste keer) liet zich inspireren door Jules Vernes met 'Around the world', een wereldbol in de vorm van een luchtballon. Geldermalsen/Meeteren liet met 'Passion' een man en een vrouw zien die door middel van lange haren met elkaar verweven zijn. De jeugdwagen, drie paddestoelen, was ontworpen door Alex van Mourik en Marco van Valburg. Jochem Schoots en Dennis Voorendt van Buren toonden een grote mier met zes kleine mieren die op het parcours door mensen geduwd zullen worden. West-Maas en Waal was ontworpen door Paul Zwaan en Lineke Slagter. Hun ontwerp 'Ver-framed' bestaat uit drie frames met als hoofdmoot een vliegend hert. 

De ontwerpers van Tiel, John en Corné van Beem wilden dit jaar nu eens geen poppen of dieren. Ze zochten het ruime sop met de Vliegende Hollander, een afbeelding van een oud VOC-schip. De jeugdwagen is ontworpen door Berrie Briene en heet 'Buitenaards Vreemd'. Nieuwkomer Passewaay is 'Klaar voor de start'. Bestuurslid Wim van Oort: ,,Het is onze eerste wagen, je moet het ontwerp zien als een wedstrijd van Passewaaij naar Tiel. Dieren die aan een race meedoen. Maar winnaar zijn de dieren en wij als club al omdat we mee mogen doen.'' Henk de Boom en Wim de Groot zijn de ontwerpers van 'Oogstfee' voor Ingen met in de lange haren van de fee de vier jaargetijden.

Tijdens de presentatie werden ook de ontwerpen van de mozaïeken getoond. Door middel van een komisch filmpje liet de organisatie zien hoeveel werk er in het leggen van een mozaïek zit.

Deelnemers fruitcorso grote wagens: Drumpt: IJskoud, Henk de Boom, Ingen: Oogstfee, Henk de Boom en Wim de Groot, Maas en Waal: Ver-famed, Lineke Slagter en Paul Zwaan, Tiel: De Vliegende Hollander, Corné en John van Beem, Culemborg: Zeepaardjes, Pieter Meeuwissen, Buren: MIERacuREUS, Dennis Voorendt en Jochem Schoots, Echteld: VIS-IOEN, Theresa van Lavieren en Connie van Zetten, Kerk-Avezaath: Around the World, Leon Gerritse, Geldermalsen-Meteren: Passion, Ria van Blijderveen, Neerijnen: Rubus Batouwe, ontwerpersgroep Neerijnen, Lienden-Ommeren: De Witte Wieven, Brenda en Leonie Grund, Maurik: Silhounet, Tim van Dulmen en Zoelen: Koraalduivel, Alfred de Jong, Bertus van Dijk en Machiel Bekker.

Jeugdwagens: Drumpt: Sop, Jari van Winsen, Tiel: Buitenaards, Berrie Briene, Passewaay: Klaar voor de start, John van Beem, Buurmalsen-Tricht: Klaas Vaak, Marijke van Beurden en Alfred Hoogerdijk, Buren: Safari, Sandra van Mourik en Remco Janssen, Geldermalsen-Meteren: Paddenstoel, Marco van Valburg, Zoelen: Kaaskopjes, John en Marion van Doorn, Lisanne van Haarlem, Luc van Hemert en Elin Huigen.