Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Stichting 4-Stromenland sluit ontwerperscursus met succes af
Stichting 4-Stromenland sluit ontwerperscursus met succes af Afdrukken
Uit StadTiel.nl
TIEL - Na een succesvolle reeks bijeenkomsten is de ontwerperscursus 2011-2012 van Fruitcorso organisator Stichting 4-Stromenland ten einde gekomen. Veel bestaande ontwerpers en ontwerpers in spé hebben zich laten bijscholen op het gebied van kleur, product en vormgeving.
 
De ontwerperscursus van Stichting 4-Stromenland heeft zijn laatste bijeenkomst voor dit jaar beleefd. De Stichting spreekt van een groot succes. Initiatiefnemers Bert van Erkom en Henk de Boom organiseerden de goed bezochte opleiding. Maar liefst 34 deelnemers van verschillende corsoverenigingen hebben deelgenomen. Op het gebied van kleur, vorm en productgebruik zijn ervaren en beginnende ontwerpers bijgeschoold.

,,Een goede corsowagen begint met een goed ontwerp'', aldus Henk de Boom. ,,Daarnaast komt het te vaak voor dat een club zonder ontwerper komt te zitten. Er was daarom een brede interesse voor deze opleiding''. De organisatoren hebben gerenommeerde gastsprekers bereid gevonden om de verschillende vakgebieden uit te diepen. Teun Luijendijk, schrijver van het corsoboek 'De peren laten los', heeft de cursisten bij gesproken over de historie van het Fruitcorso en de trends van de afgelopen jaren. Machiel Bekker deelde zijn expertise op het gebied van idee en vormgeving. Een belangrijk onderdeel tijdens de jurering van het eindproduct. Dik Kusters, oud ontwerper van onder andere corsoclub Culemborg heeft de cursisten op het gebied van kleur weten te inspireren. Van Erkom: ,,Het is mooi dat onze deelnemers nu ook de theorie hebben gehoord wat hoort bij het onderdeel kleur. Het helpt enorm bij het maken van keuzes op het moment dat de wagens ingetekend moeten worden."

Naast de verschillende vakgebieden hebben de cursisten ook in de praktijk deelgenomen aan de workshop 'corsowagen bouwen'. Verschillende technieken zijn tijdens deze dagen aanbod gekomen. Lassen, werken met piepschuim en modelleren met gips en klei behoorden tot de mogelijkheden. ,,Dit alles heeft geleid tot een kleine corsowagen die zo zou kunnen meerijden in de stoet. We zijn voor deze wagen nog opzoek naar een nieuwe deelnemer in de stoet'', aldus Bert van Erkom Jochem Schoots, bestuurslid van de Stichting 4-Stromenland is blij met het enthousiasme van de deelnemers. ,,Vroeger was het ondenkbaar dat corsoverenigingen bij elkaar op de koffie gingen. Nu nemen ontwerpers deel aan dezelfde opleiding. Het is mooi dat de saamhorigheid is verbeterd en dat ontwerpers elkaar door dit podium weten te prikkelen. Het komt de artisticiteit absoluut ten goede."
Stichting 4-Stromenland gaat komende tijd onderzoeken of clubs nog op andere gebieden geholpen kunnen worden. ,,Wellicht is het verstandig om op dezelfde wijze een lascursus te organiseren voor nieuwe lassers'', aldus Schoots.
 
Ontwerperscursus 2011-2012, foto Jan Bouwhuis
 
Foto Jan Bouwhuis