Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Fruitcorso gaat ontwerpers opleiden
Fruitcorso gaat ontwerpers opleiden Afdrukken
Uit de Gelderlander
TIEL - Ontwerpers in den dop krijgen de gelegenheid om te leren een Fruitcorsowagen te ontwerpen.Onder de titel Fruitexperience on wheels 2011 verzorgt de stichting 4-Stromenland een aantal workshops, dat in het tweede weekend van november plaatsheeft.

Verschillende onderdelen komen aan de orde. Vrijdagavond 11 november vertelt Teun Luijendijk, co-auteur van het boek De peren laten los, over de geschiedenis van het corso. Op zaterdag en zondag staan vormgeven met piepschuim, buigen en lassen, gaas, klei en gips op het programma. Verder wordt er aandacht besteed aan idee en vormgeving en product- en kleurgebruik. Deze workshops worden gehouden op de bouwplaats van corsoclub Drumpt aan de Bulkweg in Tiel.

Het initiatief voor het ontwerpersweekend gaat uit van Henk de Boom en Bert van Erkom. Beiden hebben hun sporen verdiend in het corso. De Boom, die in 2003 voor Drumpt het corso won, organiseerde al een paar keer eerder workshops: "Dat was in 2002 en 2003. Je ziet dat veel deelnemers later doorgebroken zijn. Denk maar aan Sjors Kessels en Paul Zwaan. Maar ik kan er nog wel meer noemen. Ook Tiel heeft veel ontwerpers vanuit die cursus voortgebracht. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling om zo'n workshop om de paar jaar te houden. Het heeft nu eigenlijk te lang stilgelegen."

Volgens De Boom heeft het Fruitcorso dringend behoefte aan ontwerpers: "Zeker als nieuwe clubs mee willen doen en daar hopen we natuurlijk wel op. Je ziet nu al dat dorpen moeite hebben om ontwerpers te vinden. Het moeilijke zal trouwens ook zijn om ontwerpers los te weken van hun club. Want je wilt natuurlijk in eerste instantie altijd voor je eigen club ontwerpen." 

Het is de bedoeling dat bekende ontwerpers als Dick Kusters, Jochem Schoots, Machiel Bekker en Dennis Voorendt de lessen verzorgen. "Het is een cursus door ontwerpers voor ontwerpers."
Het weekend levert ook daadwerkelijk resultaat op. "We oefenen op alle onderdelen en die zijn terug te vinden op een nieuwe open klasse wagen. Een vereniging, die wil beginnen, kan daar meteen gebruik van maken. Dat is toch fantastisch. Eén ontwerp voor volgend jaar is er dan al." 

De Boom hoopt op zo'n twintig à dertig deelnemers. "De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Ik hoop dat er ook veel ontwerpers van jeugdwagens bij zijn. Het zou mooi zijn dat door zo'n weekend het corso naar een hoger niveau wordt getild."

Aanmelden voor 7 november bij Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken