Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Tranen vloeiden rijkelijk tijdens het 51e Tielse Fruitcorso
Tranen vloeiden rijkelijk tijdens het 51e Tielse Fruitcorso Afdrukken
maandag 12 september 2011
Uit de StadTiel.nl
TIEL - De boeken zullen er op na moeten worden geslagen maar voor zover bekend is het nog nooit voorgekomen dat corsoclub Drumpt twee eerste prijzen en daarbij de Lof van de Jury heeft gehaald voor zowel de jeugd als de grote corsowagen. De jeugdwagen kreeg 83 punten en de grote wagen was goed voor 167 punten. Ook de publieksprijs ging naar jeugd Drumpt en bij de grote wagens naar Tiel.

door Heleen van den Bergh 

Het Fruitcorso 2011 mag wel het corso van de tranen worden genoemd. Allereerst waren er tranen van verdriet voor de jeugd van Tiel. Het ontwerp Hobbelpaardje Hobbel van Bjorn Peterse en Dion Peterse werd vanwege mankementen aan de motor op last van de brandweer uit de stoet gehaald en speaker Teun Luijendijk vertelde dat hij niet meer langs zou komen. De jeugd was ontroostbaar en zelfs burgemeester De Vreeze kwam de kinderen troosten. Maar uiteindelijk reed de wagen om kwart voor vier als laatste in de eerste ronde onder luid applaus langs de eretribune. 

Tranen van vreugde waren er voor de bouwers van Drumpt. De 13-jarige Tom van Huet zag het de laatste week voor het corso soms niet meer zitten maar dat hij eerste zou worden, was een droom die uitkwam. De FruitExpress kwam aanrijden met lawaai en rook en blonk uit in mooi plakwerk. Drumpt applaudisseerde niet alleen voor zichzelf maar ook voor de bouwers van Tiel die hen de laatste dag en nacht de helpende hand toestaken.

Het ontwerp van Paul Zwaan In-vitro zygote was gedurfd. Hij wilde vooral vernieuwing en dat heeft hij met eerdere ontwerpen al aangegeven. Dit keer ging het om kippenembryo's, gevangen achter glas en gevoed door buizen, zielloze wezens die onderdeel zijn van een experiment. De kale maquette toonde niet fruitig maar het eindresultaat mocht er zijn. Paul vond het allemaal super vet en had het nooit gedacht. 

Het corso begon met een optreden van Pearl Jozefzoon, de winnares van de Voice of Holland. Door een stroomstoring begon ze wat later en verliep het optreden wat rommelig. Wethouder Henk Driessen gaf het startsein voor het massa-applaus, bedoeld voor vrijwilligers om hen op deze wijze te bedanken voor hun inzet en anderen te wijzen op het belang van vrijwilligerswerk. Applaus was er ook voor Jan Jansen, de trommelaar van harmonie Soelen. Hij liep voor de vijftigste keer mee. 

De voorzitter van 4-Stromenland Martin Hommerson bedankte alle bouwers in het Betuws omdat hij er de volgende dag bij de prijsuitreiking niet kon zijn. Hij roemde de saamhorigheid onder de bouwers. ,,Bij corsoclub Maas en Waal kwam zelfs de fysiotherapeut de spieren masseren. Steeds in dezelfde houding zitten is niet prettig en het is goed voor de sfeer.'' 

 

Ganzen 
Voorin de stoet liep het kindercorso, alweer voor de elfde keer. Het is steeds een prachtig gezicht om de kinderen met verhitte gezichtjes hun versierde skelters, trekkers, kinderwagens en fietsen te zien. Mogelijk worden ze de toekomstige bouwers van de jeugdwagens. 

Op de klanken van muziek - volgens mijn kleinzoons werd je er een beetje bang van - liepen de zilverrug gorilla's van Tiel als eerste langs de toeschouwers. Of ze zo aankwamen lopen. Indrukwekkend en goed voor een tweede plaats. Buren werd derde met de Catwalk, vijf spichtige mannequins in diverse outfits. Lang was het onbekend hoe het ontwerp eruit zou zien maar een complete verrassing was het niet. West Maas en Waal nam niet alleen een ganzenbord mee maar ook levende ganzen met hun hoedster. Culemborg kwam met Laaghangende bewolking, een bijzonder geheel met veel details maar kreeg slechts een achtste plek. Maurik was weer terug op het nest met een ooievaar met eieren, ze werden negende. In de open klasse ontving Lienden-Ommeren een oorkonde, volgens de jury voor 95% een grote wagen. Voorzitter van de jury Isabelle Daalderop vond de wagens soberder dan vorig jaar maar niet minder mooi. 

Uitslag
Categorie jeugdwagens: 1e Drumpt 83 punten, 2e Zoelen 64 punten, 3e Geldermalsen/Meteren 62 punten, 4e Buurmalsen/Tricht 50 punten, 5e Buren 25 punten en Tiel 6e met 22 punten.
Categorie grote wagens: 1e Drumpt 167 punten, 2e Tiel 156 punten, 3e Buren 141 punten, 4e West Maas en Waal 116 punten, 5e Neerijnen 109 punten, 6e Zoelen 104 punten, 7e Echteld 103 punten, 8e Culemborg 72 punten, 9e Maurik 64 punten, 10e Geldermalsen/Meteren 55 punten en 11e Ingen 47 punten. 

De grote wagen van DrumptDrumpt neemt wisseltrofee in ontvangstJeugdwagen DrumptOntwerper Jeugdwagen Drumpt neemt prijs in ontvangst