Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Race tegen de klok in de corsohal
Race tegen de klok in de corsohal Afdrukken
vrijdag 09 september 2011
Uit de Gelderlander
TIEL - Voorzitter Gert de Jong schudde het hoofd toen hij de maquette van 'zijn' Zoelen zag: hoge schoorstenen, geïnspireerd door kunstenaar Gaudi. "We bouwen al zo'n tien jaar dieren, dus ik dacht 'wat moeten we hiermee?" Maar inmiddels is hij 'om'. De titelverdediger van het Fruitcorso komt namelijk met een indrukwekkende wagen aan de start. "Hij is wel erg hoog, maar we zijn er wel weer trots op. En we zien wel wat het zaterdag wordt. Maar we hebben nog genoeg werk."

Overzicht van de corsohal in Culemborg, waar druk gewerkt wordt aan de wagen Laaghangende bewolking. Foto: Jan Bouwhuis

En dat geldt ook voor de andere verenigingen. De bouwplaatsen zitten overvol, het aftellen is begonnen. In Neerijnen, waar er problemen waren, lijkt het tij ten goede gekeerd. "Een aantal oude plakkers is terug, we gaan het wel redden, denk ik", vertelt voorzitter Dick Weijertze. "En we hebben ook nog hulp gehad van Kerk-Avezaath."

Ook bij Geldermalsen/Meteren is de stemming beter. Ook hier waren er sombere geluiden, maar woordvoerder Marco van Eck is iets optimistischer: "Er moet nog heel veel gebeuren, maar het gaat lukken." 

Van stress is bij Tiel helemaal geen sprake, zegt Patrick Schoots, terwijl hij naar de reusachtige gorilla's kijkt. "We hebben zelfs tijd om rustig te plakken, dat is wel eens anders geweest." Ontwerper Paul Zwaan van Drumpt is eveneens positief gestemd, al is de wagen kolossaal. "We zitten op schema."

In Culemborg is het flink aanpakken geblazen, vertelt plakcoördinator Jan Klein Brinke tussen de bedrijven door: "Er moet nog heel wat in elkaar gezet worden. Ik slaap er weleens niet van, maar als ik dan de hal in stap, dan denk ik 'het komt ook wel weer goed'." Voor ontwerper Pieter Meeuwissen betekent Laaghangende bewolking een comeback, sinds hij in 2006 met Echteld tweede werd. "Ik doe de producten en kleur, Ad Haneveer zorgt voor het ontwerp. Het is leuk weer terug te zijn. Het is een grote club, we hebben zelfs tijd om veel met uien en knoflook te werken. En het is altijd afwachten hoe het overkomt."