Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Voorzitter Fruitcorso: 'Ik wil een bruggenbouwer zijn'
Voorzitter Fruitcorso: 'Ik wil een bruggenbouwer zijn' Afdrukken
dinsdag 23 augustus 2011
Uit de Gelderlander
TIEL - Hij is net in functie en ook nog als interim, maar Martin Hommersom (42) lijkt zich best thuis te voelen als voorzitter van Stichting 4-Stromenland. Na het opstappen van Marcel van Kempen neemt hij het stokje even over. "Voorlopig acht weken, daarna zien we wel weer verder. We richten ons nu vooral op het 51e corso", glimlacht de inwoner van Echteld. Voorzitter Fruitcorso Martin Hommersom, foto Jan Bouwhuis
 
Hij kent het bestuur, dat elk jaar het Fruitcorso organiseert, als zijn broekzak. Vanaf 2003 zit de belastingadviseur in de commissie Inkomsten en van 2005 tot 2007 in het bestuur. Hij maakte de perikelen met het op non actief gezette bestuurslid Wim van Eldik als commissielid van nabij mee. Inhoudelijk wil Hommersom er niet te veel over zeggen. "Toch mag het niet zo zijn dat vrijwilligers zo beschadigd raken, dat verdient niemand. Bovendien draagt het niet bij aan het corso."

Hoe ziet hij zijn rol? "Ik ben geen keiharde crisismanager, maar meer een bruggenbouwer. Een probleem is geen stopbord, maar kan ook een richtingaanwijzer zijn. Ik ben meer een man van het verbinden. En om dan even terug te komen op de vermeende beschuldigingen als zouden bestuursleden zelf beter worden van het Fruitcorso: ook al is het nooit aangetoond, je moet alle schijn van belangenverstrengeling vermijden, denk ik."

Of Hommersom daadwerkelijk 'de corsobrug' gaat bouwen, is echter nog de grote vraag: "Ik ben destijds als bestuurslid gestopt vanwege de tijd. Ik heb mijn gezin, werk en heb veel vrijwilligersbaantjes." Zo is hij onder meer voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Rehobothschool, PKN-kerk in Ochten en stichting MEE Rivierenland voor mensen met een beperking. "Dus ik moet er heel goed over nadenken en er zijn vast ook nog wel goede voorzitters te vinden."

De interim-voorzitter is trots dat er bij het 51e corso maar liefst negentien wagens meerijden. "Dat is in jaren niet gebeurd. En het mooie vind ik dat het juist gebeurt na een jubileum. In Aalsmeer is een paar jaar geleden het bloemencorso na de vijftigste keer gestopt. Wat dat betreft zit het wel goed met het Fruitcorso. Ik ben altijd weer diep onder de indruk van de inzet van al die vrijwilligers. Ik ga vaak een week vooraf de bouwplaatsen af en dan zie je dat er nog heel veel moet gebeuren. Als je dan op de corsodag de wagens de bocht om ziet komen, dan word je er wel even stil van."