Startpagina arrow Corso Nieuws arrow Koninklijk 50e Fruitcorso zeer geslaagd
Koninklijk 50e Fruitcorso zeer geslaagd Afdrukken
zondag 12 september 2010
Uit de Culemborgse Courant
TIEL - Voor de 50ste keer is het Fruitcorso door de straten van Tiel getrokken. Met tevredenheid kan de Stichting 4-Stromenland, de organisator van het Fruitcorso, terug kijken op deze editie. Als winnaar kwam bij de grote wagens Corsoclub Zoelen met hun wagen Pareltjes uit de bus. Bij de jeugdwagens was het de wagen van corsoclub Geldermalsen/Meteren met de titel Feestvarkens die de harten veroverde.

Onder de 115.000 bezoekers die het Fruitcorso dit jaar trok waren ook Hunne Koninklijke Hoogheden Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden . Als grote verrassing werden zij vergezeld door de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De koninklijke familie genoot zichtbaar van de corsostoet met al zijn facetten. Na de eerste ronde hebben zij gesproken met o.a. wagenbouwers van verschillende corsoclubs. Van hen hoorden zij hoe een Fruitcorsowagen tot stand komt en hoeveel werk erbij komt kijken.

Verschillende corsoclubs hadden dit jaar op een bijzondere manier uitgepakt voor het jubileum. Zo was daar bijvoorbeeld de wagen van Corsoclub Zoelen. Zij deden als enige van de deelnemende corsoclubs voor de 50ste keer mee en pakten uit met een Fruitcorso in het Fruitcorso. Met maar liefst vijf kleinere wagens kwamen zij op het parcours. Voor ieder decennium dat zij deelnemen aan het Fruitcorso hadden zij één loslopende parelhoender gemaakt.

Ook Corsoclub Culemborg zocht het dit jaar in de vogels. Zij kwamen met maar liefst 9 struisvogels op de weg. Eerdere jaren trakteerde de club het publiek al op bijzondere constructies en ook dit jaar was dat weer het geval. De wagen bestond als het ware uit 3 wagens met ieder 3 struisvogels en dat leverde opnieuw een hele bijzondere wagen op.

Corsoclub Geldermalsen/Meteren had graag uit willen komen bij de grote wagens. Helaas moesten zij dat idee laten varen, doordat zij tijdens de bouw een te grote achterstand op hadden gelopen door een tekort aan lassers. Zij hebben toen besloten om een wagen te maken in de open klasse en het eigenlijke ontwerp aan de kant te schuiven en volgend jaar uit te brengen. De 'Guardian of Time' was het alternatief, maar meer dan de moeite waard.

Meer geluk had de club in de categorie jeugdwagens. Op de wagen was het nog altijd feest met de 'Feestvarkens', die onophoudelijk polonaise bleven lopen. Bij corsoclub Drumpt maakte de jeugd een tijdmachine, wat natuurlijk heel goed past bij een 50-jarig jubileum. De machine kan terug naar iedere dag die je maar wilt door de tandwielen te draaien en aan de hendels te trekken, kom je vervolgens ook in die tijd terecht.
Niet alleen het 'grote' Fruitcorso kende een jubileum, maar ook het Kindercorso vierde zijn jubileum. Voor de tiende keer trokken kinderen met hun eigen fietsen, skelters, wagentjes en andere versierde voertuigen door de straten van Tiel. Alle voertuigen hebben zij zelf versierd met groente en fruit. Allemaal kregen zij de gelegenheid om naar de koninklijke familie te zwaaien.

Tomas Peer was voor het eerst aanwezig tijdens het Fruitcorso. Dit mannetje is de nieuwe mascotte van het Fruitcorso. Vroeger was het mannetje verwerkt in het logo van het Fruitcorso, maar in de loop van de tijd werd dat losgelaten. De afgelopen tien jaar werd dit logo gebruikt voor het Kindercorso. Vorige week, zaterdag 4 september is hij ingeschreven als burger bij de burgelijke stand van de gemeente Tiel en in de toekomst zal hij nog vaak te zien zijn.

Entree Hunne Koninklijke Hoogheden Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden, vergezeld door de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane Entree Hunne Koninklijke Hoogheden Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden, vergezeld door de prinsessen Amalia, Alexia en ArianeDe winnende wagen van ZoelenDe winnaars, Zoelen Corsoclub Geldermalsen/Meteren, winnaars bij  jeugdwagens Feestvarkens, de winnende wagen bij jeugdwagens
Foto's: Culemborgse Courant